miercuri, august 03, 2022

Din istoria telecomunicațiilor

Telecomunicațiile sunt o consecință a dezvoltării electronicii în domeniul transmiterii la distanță a semnalelor.

Telecomunicațiile prin excelență au pătruns în viața fiecăruia și în domenii de nebănuit într-un timp extrem de scurt. Le regăsim în comanda mașinilor industriale, robotică, comunicații cu obiecte cosmice, sisteme de legătură la distanță (GSM), modalități de localizare (GPS) … etc.

Dezvoltarea telecomunicațiilor a început în a doua jumătate a secolului XIX, când electricitatea a fost înțeleasă mai bine, și a continuat extrem de rapid în secolul XX, odată cu apariția electronicii și microelectronicii.

Începutul comunicațiilor se regăsește în scrierea hieroglifică folosită în Egipt și cea cueniforma în Mesopotamia, care folosea un număr redus de semne.

După ani de zile grecii iar apoi romanii au adus îmbunătățiri … alfabetul fiind modelat prin simplificare, modificare … etc.

Fig. 1

Alfabetul existând (deci și comunicarea) rămăsese de rezolvat transportului informației.

La început mesajul a fost transmis direct, de către om. Modalitatea nu era eficientă datorită vitezei scăzute.

Focul a fost un mijloc care a permis transmiterea în mod codat și indirect a informației, dar la distanță scurtă.

Au fost porioade, în istorie, când mesajul se transmitea prin reflexia oglinzilor, ridicarea anumitor steaguri, sau sunetul produs de tunuri.


Anii 1600

Șir Francis Bacon, în 1627, și-a imaginat o societate avansată, în care sunetului, comunicarea, se realiza inclusiv prin țevi.

Asupra telegrafiei vizuale, mai precis asupra posibilității de semnalizare vizuală, a adus contribuții în anii 1684, fizicianul și astronomul englez Robert Hooke, el scriind (numai) despre posibilitățile de semnalizare vizuală. Principiul de funcționare a telegrafului concepout de Hook, a apărut în ‘’ Proceedings of the Royal Society of England’’.

În 1690 a fost gândit și un telegraf aerian de cercetătorul francez Guillaume Amontons. A realizat o transmisie între Meudon și Paris, aceasta în 1695. Semnalul vizual transmis era recepționat de o lunetă, transmisia se făcea din post în post.


Anii 1700

O dezvoltare a acestei forme este de fapt ‘’Telegraful vizual ’’ (Telegraful optic).

Informația a mai circulat și prin tuburi de mare lungime, care au format telegraful acustic, sistemul de tuburi metalice realizat de Dom Gauthey (călugăr al ordinului de Citeaux) în 1728 , era puțin diferit de fibra optică, dar, chiar și pentru nu mult timp a avut succes ...


Fig. 2

După un secol, ideile lui Robert Hooke, a reușit să realizeze, in Franța, o rețea telegrafică cu semafor, alcătuită dintr-un sistem de turnuri, citirea făcându-se prin telescop ...

Fiind foarte aproape (geografic) Anglia a urmat imediat exemplul. Făcând un test, de verificare a vitezei de transmisie a informăției, între Londrala Plymouth, informația a circulat tur-retur în trei minute, adică cu o vteza de 170 mile/minut ... foarte repede.

Un sistem de telegrafie vizuală au pusla punc frații Chapper (1790) (1792).

Ei au produs primul aparat practic pentru transmiterea mesajelor pe distanțe lungi cu ajutorul unui cod special. Proiectul a fost prezentat în 1792 la o conferință, și a prevăzut construirea unui lanț de turnuri, poziționate în linie, la o distanță de 8-12 km unul față de celălalt, pentru a permite vizualizarea directă. Pe fiecare turn au fost montate trei tije, care prin schimbarea poziției, una față de cealaltă, realizau o combinație ce însemna o cifra, iar mesajul se transmitea de la turn la turn. Mesajele erau modificate la fiecare turn, realizând în acest mod o codificare.

Această formă de comunicare a fost apreciată și utilizată de Napoleon, care a utilizat-o ca instrument de control politic și militar. Din păcate, după cum a spus Ignace Chappe, își dorise ca invenția să fie folosită în scop comercial.


Fig. 3


Fig. 4

De ce a trebuit atât de mult până a apărut această formă de telegrafiere, când elementele fizice ce compun telegraful, au existat de mult ... adică grinzi din lemn și metal scripete, frangii iar poate cel mai tehnic instrument, care făcea și el parte din "angrenaj" telescopul, avea o vârstă, aproape două secole. Deci, explicația trebuie să stea în altă parte decât în lipsa resurselor tehnice. Poate telegraful, cu turnurile sale care se întind de la un colț la altul al Franței, se încadra într-un program de unificare a națiunii franceze ... o parte din ideologia Revoluției.


Anii 1800

În anul 1836 a fost inventat, de Samuel Finley Breese Morse și Alfred Vail, telegraful electric, primul mod concret (sau cel puțin așa a intrat în storie) de transmitere a informației pe suport electric, preluând informații de la predecesorii săi în comunicații.

Sunt păreri care spun că Morse a gândit numai transmiterea cifrelor, iar pentru convertirea în cuvinte trebuia utilizat un dicționar (dicționarul conținând cuvinte asociate numerelor), Alfred Vali, asistentul său fiind cel care a introdus litere.


Fig. 5

Tot Morse a inventat și codul care îi poartă numele … sau , așa susțin cei mai mulți.



Fig. 6

Anul 1837 a fost cel în care sistemul telegrafic a lui Morse s-a patentat.

Comanda trenurilor prin telegraf a început abea din anul 1851.

Anul 1876 a fost marcat de inventarea telefonului, descoperit urmare a cercetărilor lui Alexandre Graham Bell și Elisha Gray (patent nº 174.465).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu