sâmbătă, septembrie 17, 2016

Amplificatoare audio cu tuburi electronice

Inainte de a descrie scheme concrete de amplificatoare audio realizate cu tuburi este prezentata o introducere in functionarea tuburilor (lampilor) electronic….pentru ca cei care nu au avut ocazia de a lucra cu asemenea componente sa inteleaga mai usor si cat mai corect intregul montaj. Nu este exclus ca prin aceasta sa se reinprospateze date….sau lecturand sa fie rememorate evenimente placute (primele montaje realizate…etc.)


Vrem ca prin acest articol (articole) sa raspundem unor „intrebari” legate de amplificatoarele pe tuburi ... spre exemplu:
- calitatea sunetului perceput dupa amplificare….;
- cum este auzit semnalul trecut printr-un amplificator cu tuburi electronice fata de unul cu semiconductoare;
- fiabilitatea;
- robustetea;
- pretul de cost;
 ………………..

Prezentatarea este facuta pe parcursul mai multor numere.



TUBURI (LAMPI) ELECTRONICE



Cu ani in urma (aproximativ 100) componentele active din aparatele electronice erau „tuburi”. sau..„lampi”. Cum se poate vedea in Fig.1 tubul electronic este un corp din sticla vidat (comparabil cu un bec..) ce are in interior un filament si electrozi.

Fig.1



Imaginea unor tuburi electronice din primele generatii se poate vedea in figura de jos (Fig.2).


Fig.2


Descoperirea triodei (denumita in acele vremuri „Audion”) si obtinerea patentului, 1906, apartine americanului Lee De Forest (1873-1961) Fig.3 (patent Fig.4) .

Fig.3


Fig.4

Intregul material poate fi citit in numarul 4 al revistei Infoelectronica, care reprezinta si sursa:

Sursa: vechiul portal InfoElectronica

autor: InfoElectronica ⓒ

Toate articolele de pe acest blog sunt protejate de legea dreptului de autor (legea 8/1996).

Reproducerea integrala, distribuirea sau modificarea acestora fără permisiunea autorului este interzisă. Este permisă reproducerea si distribuirea partiala a articolelor, cu condiția ca sursa să fie menționată în mod clar