Modul în care s-au dezvoltat aplicațiile curentului electric, în 140 de ani (1831-1971), plecând de la motorul electric este interesant și prezentat în tabelulo de mai jos:
Evoluția microprocesoarelor a urmat orice doar o linie dreapta nu, fiind de multe ori rezultatul întâmplării sau a unor decizii în afaceri, ce puteau avea altă direcție.
In perioada ‘70-’80 electronica a avut multe evenimente si transformari, discutam numai despre cele care au (aveau) un rol mare in schimbarea istoriei … chiar daca, misiunea "Apollo 11" a decurs fara prea multe micoprocesoare iar "The Eagle has landed", adica pe 20 iulie 1969, aselenizarea a reuşit … iar robotul UNIMATE lucra deja la General Motors.
Lui Marcian Hoff i-a venit ideea de circuit integrat care să funcționeze pe baza programului memorat în el. Configurația era simplă dar memoria ridicată. Această extraordinară idee, a dat naștere primului microprocesor. A fost materializată de Frederico Faggin în cadrul firmei Intel, în anul 1971. Primul microprocesor, de 4 biți, viteză de 60.000 operații/secundă si integra 2250 de tranzistoare, avea să se numească 4004 (Intel 4004).
Să vedem cum a aparut …
Impulsul pentru realizarea primului microprocesor a venit din Japonia, prin firma Busicom (Business Computer Corp). Aceasta proiectase circuite LSI (un ansamblu de 11 circuite) ce urmau să devină nucleul unui calculator, nou, mult mai compact. Busicom nu a găsit nici o firma Japoneză pentru realizare proiectului, motiv pentru care a apelat la INTEL, specializată în tehnologia PMOS.
Hoff, tânăr inginer, a primit ca temă să reproiecteze, în scopul reducerii pe cât posibil a numărului de integrate, pentru a face implementarea cât mai facilă. Deoarece nu a urmat cu rigurozitate tema primită ... Hoff este considerat inventatorul microprocesorului. El a mers pe o altă cale, încercând să rezolve problema prin analogie cu tehnica programării, adică integratul să devină un calculator care înlocuiește logica cablată. Putem spune că în acest mod Hoff a deschis o nouă eră în electronică. Acum orice structură cablată se putea rezolva de către microprogramele din memoria noului integrat. Funcțiile erau obținute prin rescrierea microprogramelor.
Imaginea de mai jos îl arată pe Marcian Hoff în laboratorul de electronică.
Sursa: vechiul portal InfoElectronica
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu