joi, noiembrie 10, 2011

Câteva considerații despre realizarea unui amplificator audio

    Proiectul a luat naștere în urma dorinței de a realiza un aplificator de putere mare, aproximativ 1 kW/canal. În prezent folosesc un aplificator făcut tot de mine cu IC TDA 7294 ca finali în punte, din care am obținut 200W/canal pe 4 ohmi, evident cu optimizările necesare și tensinea de alimentare potrivită. Am avut satisfacții din punctul de vedere al exploatării și calității sunetului. A rezultat un amplificator robust care face față cu brio la serbări și alte evenimente de gen. 

M-am hotărât să fac un amplificator cu putere mai mare. Pentru asta am decis că diferența de putere sesizabilă în exploatare ar fi în jurul a 1000W/canal. Bine înțeles, am dorit să obțîn și fidelitate, cel puțin cât am reușit să scot din amplificatoarul cu TDA 7294.

În prima fază am obținut transformatorul toroidal comandat la cineva din Iași. După ce l-am cumpărat și am ajuns acasă cu el m-am apucat să îl testez și să îl măsor. Constatasem că înfășurările secundare nu erau realizate cum trebuie, în sensul că nu dădeau tensiuni egale (simetric). M-am decis să îl refac. Așa că am început să rebobinez primarul. Operațiunea s-a dovedit destul de dificilă datorită diametrului conductorului din înfășurarea secundară. După rebobinare o prima satisfacție nu a întârziat să vină pentru că la măsurători de data asta transformatorul avea tensiune simetrică în partea secundară.  

Cunoscând ce tip de amplificator vreau să obțîn am început să caut o schemă apropiată de puterea propusă (1000W/canal RMS) care să fie relativ simplă și realizabilă cu ce componente se pot achiziționa din România. Pe internet am dat de un forum în care era dezbătut amplificatorul actrk 400-600 (Fig.1). După ce am văzut o parte din probleme am trecut la realizarea practică a amplificatorului.


Fig.1


În paralel cu anumite costructii mecanice am făcut simularea iar apoi optimizara pe calculator a schemei actrk600 în așa fel încât să pot să mă apropii de cei 1000W/canal (RMS) propuși, iar aceasta cu distorsiuni cât mai mici Fig.2. 

Fig.2

Rezultatele simulării sunt arătate în figurile de mai jos. Punctele de măsură corespund notațiilor făcute în Fig.2.

Fig.3

Fig.4

Fig.5

Fig.6

Fig.7

Fig.8

Fig.9

Fig.10

Fig.11

Fig.12

Deoarece o asemenea putere nu puteam obține cu finalii din schemă originală și mai ales că dispuneam de tranzistori IRFP260N am decis să adaptez montajul pentru a putea folosi ca finali acești tranzistori. Nu era complicat, dar, alte măsurători, alte simulări.


Fig.13


Notațiile din poză

1 și 3 - indicatoarele de nivel(VU-metre);
2 - tranformatorul toroidal;
4 - placă de cupru groasă de 3 mm cu rol de dispersare a căldurii produse de tranzistorii finali pe o suprafață de
contact  cât mai mare cu radiatorul de aluminiu;
5 - etaj final în construcție;
6 - surse stabilizate cu 7812 pt etajele de preamplificare și indicatoare de nivel;
7 - etajul de control volum digital;
8 și 12 - etaj driver pt. indicatorul de nivel; 
9 și 13 - etajul de redresare pt. +10V al etajului de bias;
10 - baterie de condesatori pt filtraj suplimentar la intrarea sursei pe cablajul etajelor finale;
11 și 14 - baterie de condesatori 10.000uF/100V pt etajul de putere(16 condesatori/canal;
15 - sursă de curent pt etajul de protecție la scurtcircuit sau străpungerea tranzistorilor din etajul final;
16 - etaj Soft-start pt transformator.


Fotografii cu amplificatorul:



Fig.14



Fig.15

Fig.16


La măsurători am folosit un multimetru electronic cu beta-metru încorporat și un osciloscop de proveniență rusească, pentru a putea măsura semnalul în diverse puncte din montaj și a vizualiza pe osciloscop forme de undă. Chiar dacă distorsiunile pentru o înalta fidelitate sunt greu de sesizat pe un asemenea osciloscop, sper că prin reglaje să ajung în HI-FI.


Sursa: vechiul portal InfoElectronica

autor Daniel Pacurari ⓒ


Toate articolele de pe acest blog sunt protejate de legea dreptului de autor.

Reproducerea integrala, distribuirea sau modificarea acestora fără permisiunea autorului este interzisă. Este permisă reproducerea si distribuirea partiala a articolelor, cu condiția ca sursa să fie menționată în mod clar.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu