În timpurile îndepărtate, monitorizarea gazelor toxice a fost făcută cu ajutorul canarului, o pasăre, sau, cu ajutorul șoricelului, un animal ... a urmat lampa. Prezentul este greu de spus din cauza schimbărilor tehnologice rapide … informatia de acum nu mai este corecta la terminarea citirii textului.
În urmă cu aproximativ două sute de ani, la 1825 ( 9 noiembrie ) Humphry Davy, a inventat lampa de siguranță. Lucrarea a prezentat-o Societății Regale, iar ulterior a publicat-o ca : "On the Fire-damp of Coal Mines, and on Methods of Lighting the Mines so as to Prevent its Explosion".
Detectorul de gaz, despre care vorbim, este un aparat electronic ce are rolul de a sesiza și avertiza apariția unei concentrații ridicate de gaz metan în aer, cauzată de scurgeri accidentale de gaze.
Din momentul conectării la rețea (rețeaua electrică) până la intrarea în funcționare normală detectorul are nevoie aproximativ 2 - 5 minute.
Acest timp este necesar ca traductorul să intre în regim normal de lucru.
După această perioada, 2-5 minute de la conectarea la rețea , dacă traductorul nu este defect iar în atmosfera nu sunt gaze ce ar trebui detectate, acesta intră în stare de veghe. Dacă concentrația de gaz metan din atmosfera este peste valoarea prestabilită, detectorul, iasă din stare de veghe, semnalizand aceasta prin aprinderea unui led LED și/sau generarea unui semnal sonor. În același timp se închide un releu dând astfel posibilitatea conectării detectorului la un sistem de avertizare și/sau comandă hupa, electrovalva, sistem de telesemnalizare etc.
Detectorul se amplasează în apropierea punctelor care pot avea scurgeri de gaz.
Pentru detectarea gazului metan, detectorul se montează la o distanță de 30 - 50 cm de partea superioară a încăperii.
Se evită amplasarea în locuri unde poate ajunge în contact cu apă .
Fiind deosebit de robust și fiabil, un detector poate funcționa în condiții climatice foarte diferite:
- Temperatura 0 C - + 40 C
- Umiditate 10% - 100%
Detectoarele de gaz pot fi fixe sau portabile. De regulă detectoarele portabile sunt de o sensibilitate mult mai ridicată și îndeplinesc funcții de genul: înregistrare, conectare la PC, indicarea concentrației, memorare date….etc. și utilizate de instituții specializate iar cele fixe se folosesc pentru semnalizarea prezenței gazului în diverse încăperi.
Cum am precizat ulterior conectării detectorului (casnic) la rețeaua electrică, trebuie așteptat aproximativ 2-3 minute pentru a intra în stare normală de lucru. Este nevoie de acest timp pentru ca traductorul să ajungă la o valoare constantă a rezistenței interne, RG RG (rezistența internă). Desenul tehnic și poza traductorului (senzorului) se pot vedea în figura 4a,b.c.
Toate articolele de pe acest blog sunt protejate de legea dreptului de autor.
Reproducerea integrala, distribuirea sau modificarea acestora fără permisiunea autorului este interzisă. Este permisă reproducerea si distribuirea partiala a articolelor, cu condiția ca sursa să fie menționată în mod clar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu